Skal du have lagt tag? Så drop det med at betale andre til at gøre det for dig. Tag dig sammen, som en rigtig handy mand og gør det selv. Det er ikke særlig svært og kan være enormt belønnende. Du får også lov til at være herre over hvordan dit eget hjem ser ud, hvilket altid kan være et plus. Du er fuldt ud i kontrol, hvem ville ikke have lyst til at være det?
Gør den uoverskuelige opgave overskuelig
Det kan virke som en stor opgave til at starte med. Det er jo et stort areal man pludselig skal have at gøre med. Men det skal ikke slå dig ud. Det handler blot om at tage et skridt ad gangen og stille opgaverne op i mindre bider, som er nemmere at sluge. Det første skridt er at finde det rette materiale, som du gerne vil have dit tag til at bestå af. Her er udvalget stort og der er mange valg, som skal tages.
Det første kan enten være farven eller materialet. Begge disse går under udseendet, og kan påvirke hvordan dit tag ser ud gevaldigt. Man skal også tænke på nogle få side effekter af de forskellige farver og materialer. For eksempel skal man være opmærksom på, at hvid farve tiltrækker kulde, hvor hvis man har et sort tag, kan det gøre hjemmet en kende varmt. Det samme gælder når du så vælger materiale. Man skal huske på at taget skal kunne modstå hvad end modernatur kaster efter det, da det hele tiden kommer til at være udenfor. Afhængig af hvordan miljøet er der, hvor du bor, så skal man finde noget, som kan holde til det. Man bliver også en kende begrænset af, at ikke alle materialer findes i alle farver. Her må man lidt på opdagelse og se hvad man synes virker bedst. Og husk på, det er okay at spørge sig frem, hvis man er i tvivl.
Det kræver hårdt arbejde
Så handler det også om hvor meget du er villig på at arbejde i alt. Hvis du ender med et lettere tag, kan du risikere at du skal op og lægge nyt tag inden for ca. to år igen. Hvis nu du i stedet vælger at lægge et tungere tag, som også kræver mere arbejde og de enkelte tagsten er tungere, vil du så også blive belønnet med et tag, som holder i meget længere tid. Så jo mere arbejde du er villig til at lave nu, kan medføre at du skal lave mindre arbejde ude i fremtiden. Så må man jo selv vælge hvad man helst vil, et stort arbejde nu, eller fordel arbejdstimerne og spred dem ud i løbet af årene.
Man skal også være opmærksom på sit undertag, før man vælger selve taget. Hvis man vælger den tungere løsning, skal man gøre sig klar over hvorvidt ens undertags egentlig kan holde til den ekstra vægt. Ellers kan man alligevel risikere at man skal op og udskifte det igen inden ikke så længe, og så er der jo ingen grund til at få sig et tungt tag. Men hvis man har styr på alt dette, så er man klar til at komme i arbejdstøjet og få lagt det tag.
Når det kommer til prisen
Lige ud af posen, skal der startes med at sige, at man kommer til at spare en masse penge ved at lægge sit eget tag, i stedet for at hyre andre til det. Du betaler jo nemlig ikke blot for materialerne, men også får mandskabet. Så det du skulle ende op med at betale for mandskabet, kan du fuldkommen spare og gemme til dig selv, hvis du blot lægger taget selv. Når det så er sagt, skal der også gøres opmærksom på, at det bliver en dyr omgang. Der skal lægges penge til side. Ikke blot til selve taget, men også alt tilbehør og værktøjer, som man skal bruge til at lægge taget. Her snakker vi ting som rygninger, vindskedesten og taghætter. Der er en del man skal have sat sig ind i. Men hvis det lykkedes ens at få lagt taget korrekt, kan man ende med et tag, som kan holde helt op til 80 år.