Intet smager lige så godt og virker så opkvikkende som en friskbrygget cafékaffe. Danmark har indtaget førstepladsen som den mest kaffedrikkende nation, og vi køber kaffe i dyre domme på diverse caféer. Du kan til gengæld få den samme fantastiske kaffeoplevelse derhjemme, hvis blot du investerer i noget ordentligt kaffeudstyr. Herunder kan du læse om, hvor nemt du selv kan brygge luksuskaffe derhjemme.
Lav baristakaffe derhjemme med en italiensk espressokande
Det er et velkendt faktum, at italienerne brygger nogle gode, stærke kaffer. De har en solid kaffekultur i Italien, som vi danskere også kunne lære meget af. Mens vi er glade for de mere mælkede kaffer herhjemme, er den sorte kaffe dominerende i Italien. Og med sort kaffe menes der ikke blot filterkaffe eller americano – italienerne er vilde med rene espressoshot og kværner gerne flere på en dag.
Derfor blev den italienske kaffekande opfundet. Med en italiensk kaffekande får du en nem og hurtig genvej til at lave et espressoshot på caféniveau derhjemme. Bialetti er en populær producent af italienske espressokander.
Der er mange forskellige kaffer, du kan lave med en italiensk kaffekande. Hvis du sågar har en mælkeskummer, er der gode kombinationsmuligheder:
- Et rent espressoshot fra den italienske kaffekande.
- Americano – espressoshot fortyndet med noget kogende vand. Mælk kan tilføjes efter ønske og behov.
- Caffe latte – espressohot med masser af let skummet mælk.
- Cappuccino – espressoshot i afrundet kop med meget skummet mælk.
- Macchiato – espressohot med en lille smule skummet mælk oven på.
Alle kan investere i en italiensk kaffekande. Den kan både købes over nettet samt i isenkræmmere. Oftest koster de ikke særlig meget, men pengene er givet rigtig godt ud i det lange løb.
Kold eller varm kaffe?
Alle kaffekombinationerne kan drikkes både varme og kolde. Især americano og macchiato smager godt kombineret med isterninger og eventuelt noget sirup. Kaffelikører eller andet spiritus er også lækkert og særligt forfriskende om sommeren.
Mælkeskummer for den engagerede kaffeelsker
Hvis du anskaffer dig en italiensk espressokande, er det en god idé også at have en mælkeskummer. På denne måde kan du agere barista og eksperimentere med forskellige kaffetyper. En mælkeskummer er også nyttig til andre varme drikke end kaffe. Den eneste ulempe ved en mælkeskummer er, at du ikke kan kontrollere, hvor meget eller lidt mælken bliver skummet. Hvis du gerne vil mestre baristahåndværket, skal du have fat i en professionel kaffemaskine.
Professionelt kaffeudstyr til hjemmebrygning
Hvis du virkelig går op i kaffe, er det ikke nok kun med en italiensk kaffekande. Hvis du gerne vil være en ægte barista, skal du have fat i en kaffemaskine. Cafékaffemaskiner er meget dyre, men du kan få nogle versioner til hjemmet, der koster mindre, men stadig er i topkvalitet. Du skal dog regne med minimum at give 5000 kr. for en god kaffemaskine.
En professionel kaffemaskine skal som minimum have en integreret kaffekværn til at lave friske espressoshots samt en mælkedyse, hvor du kan varme mælken op. En mælkedyse lader dig kontrollere, hvor meget eller lidt, som mælken skal skumme. Hertil kan du eksperimentere med kaffekunst, også kendt som latte art. Her kan du med øvelse frembringe alle mulige slags motiver på kaffer bestående af mælk. Det er et populært indslag til sociale medier.
Investér i en professional kaffemaskine, hvis du gerne vil tage titlen som barista til dig.
Kend dine kaffebønner
Uanset hvor eksklusivt dit hjemmesæt af kaffeudstyr er, kan du ikke komme uden om, at kaffebønnerne har det sidste ord i forhold til kaffens smag. Find den
Du kan inddele kaffebønner i to kategorier, arabica og robusta, selvom der findes mange flere kaffesorter end disse, er det arabica og robusta, der bliver solgt herhjemme. Arabica er den primært foretrukne kaffesort blandt de to. Dette skyldes bl.a., at arabica er sødere og mildere end robusta. Hvis du er til en skarp og stærk kaffe, skal du til gengæld vælge robusta bønner. Dog skal det siges, at mange af de kaffebønneposer du køber i supermarkedet eller hos en lokal forhandler, gerne er blandet således, at der er en stor procent arabica bønner i posen, men tit er der også en procentdel robusta i posen for at afbalancere smagen.
Ristningen af bønnerne har også stor betydning for smagen. Afhængigt af hvor lang tid bønnerne bliver ristet, kan det påvirke styrken og eftersmagen af kaffen. Mørkristede bønner giver en mere brændt eftersmag end lysristede. Derudover er det også vigtigt, at kaffebønnerne er forholdsvis friske. Jo ældre bønnerne bliver, jo mere mister de smag og styrke. Kaffebønner smager allerbedst inden for de første 3 måneder efter ristning. Derfor er det også vigtigt, at du kommer dine kaffebønner i en lufttæt beholder, således vil de beholde så meget smag som muligt.
Så let kan du låne penge til det dyrere kaffeudstyr
Hvis du er helt solgt til idéen om at stå og være barista i eget hjem og prøve dig af med noget lækkert udstyr, skal du ikke fortvivle over prisen. Ja, det professionelle udstyr kan godt koste lidt, men der kan du f.eks. tage et kviklån eller et mikrolån for at få friskbrygget kaffe i køkkenet inden for kort tid. Således får du pengene hurtigt og kan allerede betale dem tilbage ved næste lønningsdato. Et kviklån eller mikrolån lader dig som regel låne mellem 3.000-20.000 kr., hvilket er mere end rigeligt til kaffeudstyr. Forkæl dig selv med en god kaffeoplevelse og gør det nemt ved at tage et kviklån, mikrolån eller lignende.